Friday, October 20, 2017

Shutterstock ?! Jom buat duit dgn photography

Assalamualaikum,

Nak bg tips x der la pandai sgt..join pon bru setahun jagung..ehehehe..tapi boley la..mane tau korang lagi berbakat kan?

this is my portfolio i guess..belajar ambik gambr..dah kebetulan ade kamera..ape salahnya? >_<

eh..kat tepi tu lah korang leh tgk...

tu je kot! selamat belek la gambr..mane tau ade yang berkenan di hati..sila lah donlod!

Wednesday, September 27, 2017

Trip Bajet ke Langkawi bersama keluarga

Alhamdulillah..tu je word yg bole describe betapa happy dan lega dapat sempurnakan trip kali ni. Saya pergi bersama 7 ahli keluarga dan seorang baby (anak menakan)..So sy share sikit la..mne tau sesape yang mencari trip bajet cam saya ni kan.. :-)

Basically, tiket flight saya dpt time promosi..RM49 pergi dan RM59 balik. okay la.. book pon last minute. Sy add on Nasi Lemak Pak Nasir utk semua org (actually ade 1 org tertinggal..hihi sori kak ngah)..total dgn luggage pergi 15 kg..dlm dan luggage balik 35kg semuanya1.4 k..

okay, benda plg penting skrg adelah homestay..oleh kerana aq dah puas mencri hotel2 murah dan segala mcm apps dah bukak, agoda la..booking .com la..trivago la..tak dpt harga yg memenuhi bajet..so..dgn kuasa allah yg memudahkan..tetiba mak aq send senarai homestay..fuhh..lega..untuk 3 hri dua malam..ade 3 bilik..2 ber ekon, 1 kipas..dlm umah serba serbi lengkap..tv ade, astro siap, minyak masak, periuk nasi dan beras skali! kunyi, garam, peti sejuk, per lg yg ade dlm rumah.sume ade lah! bilik air bukan setakat tuala, skali dgn sbun beb..RM500.. Nama homestay ni Sabaguest Homestay.. tempat ni tengah2..nak pg pntai pon 15 mnit...nak ke aiport pon 15 mnit..nak ke kabel car pon dlm 20 mnit..puas hati alhamdulillah..opss. lpe gtau..dua intgkat ya.. nie nombor owner rumah..pape korang nego la dgn dia..tuan rumah baik hati sgt..alhmdulillah..siap tunggu kitorg kt aiport..tunjuk jln ke rumh..plg terhru..smpai2 je..terus tnye dh makan ke belum? ni nombor dia 0134080044 (kak saba)




Okay..at the same time..aq punya la search kete sewa murah kan..tanye kwn sume..tak dopet..en.amirul ni la plg win..harga murah..servis tip top..korang leh byg tak.kitorg kan x tau pape..bru smpai dri kl..then dia dtg..time nk load brg..di briefing siap ape yg berlaku kat lngkawi..kebetulan time kitog dtg kedah tengah ujan n bnjir..langkwi pon sme..dia nasihatkn jaga2 bila hujan turun sbb skali dgn ribut..jgn park ket bwh pokok..tgk cuaca sblm buat aktivit..and plg best..dia topupkn minyk RM20 kt kitorg..FREE je..time tu aq sewa EXORA..muat la semua..selesa..serius puas hti..alhmdulillah jumpa dgn org baik2 kt sne..dan alhmdulillah..cuaca sgt elok time kt sne wlwon in the middle of bad weather..ni nombor en.amirul.013 408 9039 .keta sewa dia kira malam..so aq just byr RM 140 x 2 je la..and time dkt langkwi..dia siap bg whatspp senarai tempat makan..senarai tiket..and dia ade buat perkhidmtn island hoping x silap..pape leh roger dia..servis memang terbaik..alhmdulillah..


Lain..utk aktiviti..kabel car..better dtg pagi..org sikit dan x panas.tiket sorang baru RM40..tapi merangkumi (cable car, Sky Dome, Sky Trex, 3D Art museum) plg atas Cable car ade SkyBridge just tmbh RM15 utk naik SkyGlide (maklum la..x lrt wei berjalan)..BERBALOI-BALOI..SKy Trex plg best..despite magnificient view dkt Sky Bridge..fuhhhh..breathtaking!

Lepastu kitorang singgah ler kt Makam Mahsuri..Tiket RM12 sorg..buat syarat..dah nama pon pergi langkwi..takkn la x tgk mahsuri..ade la kump main Caklempomg..okay what..hihi

Lepastu singgah Dataran Lang..Freeeeee...haha..jenuh la bergmbr kt helang tu..smpai la puas hti..semua shot dpt..baru balik..kt sini susah parking..so pndai2 la ye..

Malam kitorang decide utk g Shopping plak..Start Hig Kuah..Beli Teko Opal..RM18.90 jerk..bole msuk microwave dan thn pecah..then beli mangkuk Opal, 1 set ade 3 saiz..bru RM15.90..per lg..mmg syok la ummi kt situ..itu je pon murah..kalau correl bagai..standard la..400-700 hinggit..x d duet den..lepastu singgah Billion duty free..coklat time tu x murah sgt..Daim kt HIG tiga pack RM 42 x silap..satu RM16.90..kat billion..satu 16.90..xd promosi plop kali  ni..better beli je kt Hig..sume ade..coklat, kain batik, pinggan mangkuk n mcm2 la..sng citer..ape yg org nk beli kt langkwi jual kt situ..termsuk la Gamat..which is previously aq beli kat  sireh lagenda..tp kali ni x sempat plak nk singgah..

kitorg makanan beli KFC je mlm tu sbb sok flight pagi..sebelum tu singgah je beli nsi ayam kt food court depan beras terbakar..Nasi ayam RM5.00 ..standard la..klu kt cable car tu..Nasi goreng kampung RM6 wei..x snggup den..

So far..alhmdulillah..bersyukur sbb semua hepi..time short..Big mean, Use it wise for bonding.. i love them..

aq belanja la skit gmbr kt sne..hihi








Overall, semua tempat guna waze jer..mmg betul la..langkwi ni kecik je..jgn tkot..cm aq ni..mula2 x dpt byg..smpai sne..oh..alhmdulillah..insha allah tak sesat..tmpt isi minyk mcm x byk..mknn kt  pekan kuah murah..and area homestay tu pon murah..tu je kot..selamat bercuti semua..total bajet bape je sorg..x smpai 300 kot termsuk tiket flight..mkn mnum, umah sewa, tiket msuk sume tmpt..murah ler tu...less bukan over...haha..okay..sampai ketemu! selamat bercuti!

Wednesday, August 23, 2017

Trip bajet ke kota kinabalu sabah!

Assalamualaikum, alhmdulillah..time tulis ni masih di klia2..fresh mind la nk tulis psl trip ni. X yah citer pnjng2..i think i know what u r looking for when to come to read this blog. Okay..first..aq x pernh pg sabah. This is first time and kebetuln ad conference kat ums. Pendek citer..there are few destinations yg aq pegi hasil google blog org tulis psl trip ke kk. Dan few lagi dapat bila berbual dgn local people sana.
1. Hotel aq stay..century hotel. Sgt bajet. Begi sarapan siap. Lokasi strategik sbb dekat dgn filipino market (seafood heaven and all cendrehti kraftgn bagai) korang leh jalan kaki je..x silap book agoda shri rm80 jer.
2. Kundasang..okay..aq x plan proper utk ke sini..just tau akan jumpa sume wish list mcm rumah terbalik, desa dairy farm and kinabalu park..so..aq main redah je..pg kt tmpt teksi..ckp nak g kundasang.. rupanya teksi mmg kumpul org ke sana (laluan ke ranau) setiap pagi..tmbg sorg rm20..bila turn je kt kundsg..dia offer pakej..pegi sume tempat rm300 satu keta..jimat giler kalau pegi berlima ke bertujuh ke..aq berdua je..okay la..settle sume tempat termsuk la jambatan gantung tamparuli..mmg legend.
Tiket entry:
kinabalu park rm3.00 sorg utk dewasa
desa dairy farm rm5.00 sorg dewasa
 Rumah terbalik rm10.00 sorg dewasa
3. Makanan..haha..ni memang part plg best..mcm org kaya pon ade gak makan kt sabah ni..kitorg boleh dikatana setiap hri akn ke psr filipino utk makn seafood yg besor gedabak..dri ikan, udang, kerang sume giant punya version. Okay..psr ni x la besar sgt..bg aku la..satu yg dekat jesselton mall tu..ade kedai mkn..tp x byk sgt..tp ad stu kedai best..sbb mknn sedap..pakej rm35 je utk dua org dpt mkn ikan+udang+sayur+nasi..mskn sedap dan cepat..yang area pasar besar kota kinabalu (same je kwsn psr fililino tu tp nama je lain) byk giler kedai mkn tp besa je..x bape sedap sgt n boley thn mahal.  Lagi satu..jgn eksited sgt tgk sume benda besor..ade bbrpa tips nak share..* jgn beli ikan or whatever yg dh msk without tgk dgn teliti..sbb dikhuatiri jd mangsa mkn ikan or pape seafood yg dh busuk.
*kalau teringin nk mkn kerang besar telapak tgn..pastikan anda berbakat mengunyah coz sgt la liat..maklumlah..besar means tua 😂
Kalau trgin nak rse lobster..amek yg kecik je..100g rm18.00..aq ritu amek yg 200g..okay what..bru rm36..dpt la merasa lobster..dia msk butter kering..sodap.

Lobster msk ape tah..mcm msk halia..rm36 je ni..

X ingat la pulak bape total sume lauk ni..coz kalau x pg kedai yg pakej..sume dia timbang ikut gram..jd mahal la skit..

Seaweed fresh..rm5.00 je sepiring..sedap gak
Lepastu sotong msk smbal dia..aq x bape sgt..sotong liat sgt2..dan smbal kat semenanjung lg okay kot..cra msk diorg mmg sihat..x byk minyak..lebih kpd rase original food..
then..kebetulan aq punya conference kt ums..bila berbual..rupanya dlm ums tu ade marine and aquarium..msuk rm10 je sorg..berbaloi la juhak.kecik tp manyak ikan maa..

Ade odek..diorg ckp..pantai cntik la..luar aquarium tu..magnificent view and free

Ikan kerapu besor..byk lg dlm tu..penyu, ikan yu, corals (batu karang)..ikan2 laut dlm pon ade..few things like belangkas ade gak.
Lagi..kebetulan kitorg dpt ke pekan kundasang..kt situ byk gak la tmpt cntik utk shoot. Free je nk jejalan kt pekan tu..sejuk skit la..btw..jalan ke sme mmg mencbr..jln x bape rata..simpang siur..better nek teksi diorg kot..unless korg mmg boasa drive jln cmtu.
Kedai yang pakej rm35 utk dua org tu..cer korg zoom skit nama kedai..aq pon x sure la..lobster dia la yg sodap n murh tu.

View gunung kinabalu dri pekan kundasang..mmg kt puncak

View dri pertengahan jalan diatas jambatan gantung tamparuli..agak tkot skit..tp cntik sgt.
Aku rase tu pon dh byk info..byk lg tempat free aq pegi..mcm masjid lilas or masjid kota kinabalu..femes gak..sbb mcm masjid terapung..lepastu korang jln la depan skit..ade pntai lg..hehe..ok la..hope membntu those yg plan nk pg sne. Sabah best ba!

Friday, August 18, 2017

Trip Bajet to Jakarta!

Assalamualaikum,

lama dah x update blog, satu sebab busy belajar, satu lagi sebab dah jadi isteri :-) banyak benda na kena settle, apepon, alhamdulillah untuk semua nikmat yang allah beri, bermula dari sekecil kecil nikmat hinggalah sebesar besarnya..alhamdulillah..

So, aku nak share jugak trip kali ni sebab aq rase ia sangat membantu especially those yang first time having trip to Jakarta cam aku ni..pergi main terjah jer..haha

Actually, aku ade conference akademik kat sana, tapi sambil2 tu sempat la jugak ambil masa jejalan..

Firstly, Trip ni memang bajet, Tiket air asia, lagi awal korang book lagi la murah..so bab tiket tu aku tak nak la tulis pape..at least book 4 month before..insha allah  return tiket only rm108.00 (2017)

Start dri turun je kapal terbang, kaalu naik Air asia, korang akan landing dekat terminal 2. (jakarta banyak terminal okay). so jangan panik..jalan je cam besa..amek beg then keluar la dri gerbang arrival tu..

okay, skrg, korang tak perlu lagi amek teksi Blue bird or 'si burung biru' even taxi..time aq pegi ni Ogos 2017, majority tulis nek teksi..but time aq pergi ni..Grab da pon hangat di Indonesia..alaaa..Grab yg logo hijau tu la..

So, dari gerbang arrival tu..benda first korang kena buat mestilah cari sim kad kan? ade satu je kedai kat airport Jakarta terminal 2 jual simkad..nama kedai dia 'Queen'..tapi..ehem..ehem..agak mahal la..kalau org bajet cam aku memang x beli..mana x nya..dia offer simkad siap kredit utk guna ternet paling murah RM100.00 okay!

oleh kerana aku dh buat research..so aq x beli simkad..aq jalan terus ke arah kiri..keluar dri airport menuju ke stasion bas..kat situ sama je cam stesen bas malaysia..penuh bas..tujuan aku (destinasi aku bhs malaysia nyer..hehe) nak ke Tanggerang Selatan, berdekatan UIN, Universiti Syarif Hidayatullah..so aku amek bas Damri ke Lebak Bulus, harga baru RP40 000 (RM10.00 lebih kurang). berbandng teksi dalam RP200 000.

Bas ni tak yah risau..dia akan buat announcement..tulisan destinasi (tujuan) pon bapak la besar..korang just tunggu je kat situ..and chill..selawat banyak2 pon okay..dpt pahala..haha

then, smpai sana aku naik angkot..alaa..yang van x nak tutup pintu tu..haa..dri situ nak ke hotel aku..of kos la tak tau nk byr bape n tkot kena pancung kan sebab foreigner..haha..so kebetulan ade skali dlm angkot tu pakcik ramah bercakap n siap citer psl malaysia..dia yg gtau suh byr RP40000 je sorang (baru RM1.30)..kitorang bagi lebih skit sebb diorg jenuh cri alamat..moral of story..kena tnye org dlm tu nk byr bape sbb diorg takkan tengok or bgi duit balik unless korang mention dan tunggu..hhaha

Okay, skrg bab simkad..oleh kerana aku baca blog sebelum ni suggest pakai simPATI..so aku pon beli la..tapi aku menyesal..sebab lembap lembap sangat.. (saje mention byk kali..haha) susah woo..alhmdulillah hotel aq provide wifi. better korang beli XL..aq tgk latest review mmg murah..btw, bahasa indonesia..topup tu PULSA, simkad tu KARTU SIM..dia jual asing2..beli je kat mana2 kedai runcit or mcm seven e tu..ape ek nama dia..Alpha mart ke ape tah..cmtu la..sng je..x smpai pon RM30.00,,pulsa dan simkad..tapi tu simPATI la..XL tu lagi murah kot..yang aq beli tu dpt 2 GB je..alhmdulillah guna utk 4 hri cukup.

So, dh ade simkad, guna la GRAB, berbaloi baloi..dri tempat aq nak ke Tanah abang x silap RP60 000. dari tanah abang nak ke Masjid Istiqlal baru RP14 000. dri masjid ke Monas baru RP 12 000.  kalau naik Bajai dri Masjid ke Monas tu dalam 15 000..itu antara tempat menarik yang berdekatan..tanah abang untuk shopping..serius puas hti..cuma better dtg awal skit..pkul 9.00 pagi..lepastu makan siap2 kat level 7 x silap..then start shopping pkul 10.00 pgi kedai byk dh buka..dari Monas nak ke Hotel aku balik dlm RP 100 000 naik GRAB..jimat kan? total bru je bape hinggit..dalam RM70.00 je utk semua tempat..ade yg aku baca smpai RM300.00 naik teksi untuk jalan seharian..cuma GRAB ni kena byr tol sendiri..tapi sume tempat tu xd tol..nak ke airport je ade tol. haha itupun RP 7000 je total tol ke airport.

Tambang GRAB dri tmpat aku tanggerang selatan ke Airport bru RP107 000..smpai pon awal..aq pergi berdua..kalau korang bahagi dgn kwn2 lagi murah aq rase..

so, better jugak la..korang guna GRAB..selesa dan convenient..tu je..ok bai..

pesanan, kalau nak ke tanah abang..better bwk la duit byk skit..confirm rambang mata..hahaha..semoga percutian kalian bermanfaat dan jauh dri pembaziran!
Pasar tanah abang. Ni baru blok b,  dah 12 tingkat..diorg ade blok a, blok c dan d x silap..mmg besar psr ni..duit kena byk bru best shopping



Chill,, :-)

Sunday, March 19, 2017

Jerawat dan Muka tak sekata

Hai,

Sape kat sini yang jenis tak pakai makeup? lepastu jarang cuci muka? lepastu tak pakai segala bedak compact n jarang2 pakai bedak baby? lepastu tengok muka org falwless n comey2 rase mcm tetiba semangat nak jd cntik jugak tapi tak tau nak start cne sebab tak de pengalaman mane yang sesuai untuk kulit... kalau ada, kite geng! :-)

Oleh kerana aku ni backgroud dri sekolah agama, yang agak strict psl makeup n penampilan (harus ikut syariah islam), aq malas nak amek tau psl benda2 ni..last2 bila masuk u terbawak2..padahal benda ni basic, muslimah kena kemas dan jaga kebersihan dan penampilan..jangan melampau2..tu je yg tak boleh dlm islam.

Okay, back to the story, aq memang blur la psl benda2 penjagaan muka ni..bila dah berumah tangga..aq mula buat small research..psl benda2 ni..end up, aq pilih untuk guna produk dri korea yyg aku beli online je..

dalam 3 bulan guna..alhmdulillah..muka biasa je..cme kulit lembut skit la..but then, aq terjumpa la stu produk ni..

bumiputra and muslim product,,proudly made in Malaysia..

Haa..nak tau tak pebenda? Mary Jardin ler..

aq percaya produk ni bagus bila aq bace sendri testimoni yang beribu kot..and diorg research untuk hasilkan produk ni..so tak der la main guna je..

lebih menarik produk ni dikelola oleh doktor perubatan..like seriously..doktor perubatan..

nama CEO dia Dr Maryam al Batul Azizudin..

Nak jadi cerita, aq beli la basic set dia..harga tak murah sebab diorg based on mostly organic ingredient cam susu, olive oil..n macam2 la..boleh ke ig aku 'nakjadicantik' ..banyak aq tempek info psl MJ

back to the story,,aku ni punya excited ..dpt je produk terus guna tiga2 barang dlm basic set ni..habis menggelups muka..dlm basic set tu ada Face Oil, Face soap and Face Mask. ape lagi..cuak bukan main..dah la xd pengalaman..

aq terus stop n apply madu asli kt muka setiap hri..konon2 muka aq dh rosak la..haha..skali bila tnye kt agent..rupanya tu healing proses..and guess what? its true!

lepas dua minggu aq x gne sume benda except madu asli yg msuk semut kt umah..aq buat masker muka..aq guna semula Face Soap sehri sekali je..takpon dua hri sekali..

alhmdulillah..muka skrg rmi tegur nmpk sekata..even en. hubby almost tiap hri (that month laa) puji n suruh guna MJ..

alhmdulillh...aq puas hti dpt jumpe produk organik dgn hrga ni..and korang tau tak..dark circle skali pudar..walhal dlu aq beli produk dekat body shop utk dark circle tu xd la berkesan mane..hrga RM136 x silap..botol kecik je..sabun MJ bru RM45.

Aq suke produk organik walaupun mahal skit sbb dia berkesan n selamat digunakan..so skrg..aq pulak jd agent MJ..official agent tau!

Kalau face oil dia boleh rawat mcm2 penyakit kulit la..tapi dlm face soap tu ad ingredient face oil..so..tgn aku yg akergik ni pulak scra x sngaja dpt effect pemulihan sbb nk bsuh muka apply kt tgn dulu..tigadalam satu maa..asal tiga? wangi+rawat alergik tgn+rawat muka.. :-)