Sunday, March 19, 2017

Jerawat dan Muka tak sekata

Hai,

Sape kat sini yang jenis tak pakai makeup? lepastu jarang cuci muka? lepastu tak pakai segala bedak compact n jarang2 pakai bedak baby? lepastu tengok muka org falwless n comey2 rase mcm tetiba semangat nak jd cntik jugak tapi tak tau nak start cne sebab tak de pengalaman mane yang sesuai untuk kulit... kalau ada, kite geng! :-)

Oleh kerana aku ni backgroud dri sekolah agama, yang agak strict psl makeup n penampilan (harus ikut syariah islam), aq malas nak amek tau psl benda2 ni..last2 bila masuk u terbawak2..padahal benda ni basic, muslimah kena kemas dan jaga kebersihan dan penampilan..jangan melampau2..tu je yg tak boleh dlm islam.

Okay, back to the story, aq memang blur la psl benda2 penjagaan muka ni..bila dah berumah tangga..aq mula buat small research..psl benda2 ni..end up, aq pilih untuk guna produk dri korea yyg aku beli online je..

dalam 3 bulan guna..alhmdulillah..muka biasa je..cme kulit lembut skit la..but then, aq terjumpa la stu produk ni..

bumiputra and muslim product,,proudly made in Malaysia..

Haa..nak tau tak pebenda? Mary Jardin ler..

aq percaya produk ni bagus bila aq bace sendri testimoni yang beribu kot..and diorg research untuk hasilkan produk ni..so tak der la main guna je..

lebih menarik produk ni dikelola oleh doktor perubatan..like seriously..doktor perubatan..

nama CEO dia Dr Maryam al Batul Azizudin..

Nak jadi cerita, aq beli la basic set dia..harga tak murah sebab diorg based on mostly organic ingredient cam susu, olive oil..n macam2 la..boleh ke ig aku 'nakjadicantik' ..banyak aq tempek info psl MJ

back to the story,,aku ni punya excited ..dpt je produk terus guna tiga2 barang dlm basic set ni..habis menggelups muka..dlm basic set tu ada Face Oil, Face soap and Face Mask. ape lagi..cuak bukan main..dah la xd pengalaman..

aq terus stop n apply madu asli kt muka setiap hri..konon2 muka aq dh rosak la..haha..skali bila tnye kt agent..rupanya tu healing proses..and guess what? its true!

lepas dua minggu aq x gne sume benda except madu asli yg msuk semut kt umah..aq buat masker muka..aq guna semula Face Soap sehri sekali je..takpon dua hri sekali..

alhmdulillah..muka skrg rmi tegur nmpk sekata..even en. hubby almost tiap hri (that month laa) puji n suruh guna MJ..

alhmdulillh...aq puas hti dpt jumpe produk organik dgn hrga ni..and korang tau tak..dark circle skali pudar..walhal dlu aq beli produk dekat body shop utk dark circle tu xd la berkesan mane..hrga RM136 x silap..botol kecik je..sabun MJ bru RM45.

Aq suke produk organik walaupun mahal skit sbb dia berkesan n selamat digunakan..so skrg..aq pulak jd agent MJ..official agent tau!

Kalau face oil dia boleh rawat mcm2 penyakit kulit la..tapi dlm face soap tu ad ingredient face oil..so..tgn aku yg akergik ni pulak scra x sngaja dpt effect pemulihan sbb nk bsuh muka apply kt tgn dulu..tigadalam satu maa..asal tiga? wangi+rawat alergik tgn+rawat muka.. :-)


Sunday, October 30, 2016

Menyayangi ibu bapa dan ibu mertua

Assalamualaikum,

Hai guys, girlz..

Harini jom aku nak kongsi sikit. ritu aku ad dengar ceramah ustazah nor hafizah musa.

dari situ aku banyak belajar dan aku baru tau yang sebagai menantu perempuan,

ibubapa mertua level dia lebih tinggi dri ibubapa sendiri.

So, berbuatlah baik kepada mereka dan sayangi mereka LEBIH dari engkau menyayangi dan berbakti pada kedua ibubapamu sendiri.

Kita kena dekatkan suami kita dan beri dia peluang berbakti pada ibu bapa dia lebih dri ibu bapa kita sendiri.

HEBAT KAN?

Kalau kita berdoa, jangan lupa mereka dalam doa kita sepertimana kita juga perlu sentiasa mendoakan kedua ibubapa kita.

Kita kena selalu redho bila suami melebihkan kedua ibu bapamnya, memberi wang belanja dan memberi masa terutamnya bila mana kedua ibu bapa suami kita telah tua.

SWEET TAK?

korang tau ke kenapa?

sebab setiap kebaikan dan bakti suami kita tu akan lahir keberkatan.

Dengan KEBERKATAN itu lah menjadi asbab kebahagiaan rumah tangga kita, kehidupan dan sume lah..

lagipun mestilah kita nak suami kita masuk syurga kan? so syurga dia ada dekat ibu bapa dia la..

Jom kita sikit2 berubah ke arah kebaikan.

Tak rugi kita jadi baik, dunia ni kan jambatan je..tak rugi kita bersabar, sebab setiap kesabaran Allah janji pahala.

Lagi2 kalau kita dikurniakan mertua yang soleh dan solehah. amiin

ok la..tu je kot. sampai jumpa!


Sunday, October 23, 2016

Rak atas mesin

Hai,

rini aku buat kerja cam laki sikit..pasang2 rak ni..bukan bidang la..tapi mcm best jugak mencuba..guna la sikit otak aku ni nak pikir tengok tiang2 bagai..

mula cam was was..bole ke psg ek..lepas tu..alah..kalau x jd..bukak la balik.

aku pon start la smbung ikut arahan dia bg..but then, x betul rupanya..so time ni la aku kira balik bape engsel provided and all..

then aku berjaya la psg..tapi dah lebih banyak tiang pulak..then ad beberpa engsel x guna..aku pelik..

aku pun try test n error..pikir cane la nak attach benda ni..

alhmdulillah..dpt hidaya agaknya..berjaya la aku pasang..dengan bntuan penukul besi la ape lagi..mane ad kudrat nak ketuk2 ngan tangan..

'walla..siap alhamdulillah'

moral of the story, pedulikan rasa tak boleh buat dalam diri tu..cuba dulu..once u stuck, re think and do it again..

tak ada istilah kegagalan dlm dunia ni..tapi berlainan rupa bentuk kejayaan..what a wonderful world :-)

Nampk je simple..tp time nak buat mmg mak aii..hehe

Diet Sihat- Oat masak ayam halia

Assalamualaikum,,

Sku nak share skit pasal Oat, aku tak suka oat tapi aku suka tengok orang makan oat..haha

biasakan kalau resepi oat mesti sama ada manis, letak susu, or masam, letak yogurt n buah buahan.

tapi skrg aku nak share resepi dri buku yang aku beli, Oat masak ayam halia

Sedap n tak muak

bahan2
3 sudu raw oat (aku rase oat segera pon bole cuma rase maybe lain la kot)
1 bhg dada (7-8 hirisan ayam)
karet skit
bwg putih dua ulas hiris
bwg besar
halia skit
garam secukup rase

tu je..mula2 ko hiris bawang, bwg putih, halia. 

panaskan periuk, msk dging ayam, campak la bahan2 hiris tu..masukkna karet, dh gelegak, masukkn oat..msk dlm 7-8 minit smpai oat lembut. td aku rendam kejap oat tu..sebelum mula msk..kot2 la dia keras ke sbb raw. (unprocess oat). masukkn garam skit.

dah msk, sebijik mcm rase mkn bubur nasi baby.

orait la..dri manis2 ni..huhu nak pedas letak la cili padi, lada sulah ke, lada hitam ke, ikut suka korang..kan kita yang nak makan..hehe

selamat mencuba!
Oat masak halia

popia sambal..popia sambal

Assalamualaikum,

semalam aku ad buat popia sambal..sebenarnya lama dah survey blog fatin liyana cara nak buat popia ni. last2 semalam baru jd kenyataan.

Style aku, lagi simple lagi better..bahan asal ada..buh mane ko suke..hahaha

main ingredient i guess sengkuang la..n banwang..the rest ikut suke ko

yang aku buat

1/2 sengkuang (baki ritu)
bawang besar sebijik
hirisan daging kambing (baki stik)
karet (baki msk x habis suku lagi)
bawang putih 2-3 bji
garam

okay..tu je..then kerat sume tu bagi macam batang mancis tapi jgn le kurus betul2 macam batang mancis..

tulis bawang merah, bawang putih, karet

dah lembut masuk dging.

then last bila dging dh sikit empuk masukkn sengkuang

kacau kacau..blablabla..siap la.. ops..lpe, letak la garam secukup rasa.

after dh siap inti tu..ko bubuh je dalam kulit popia yg telah dikeluarkn dri peti ais selama 30 mint - 1 jam..pastikan kulit popia tu dh x frezz . jgn dedahkan pada angin nnti dia kering.

then letak la inti dlm popia tu..jgn banyak sgt..mcm aku buat first time..smpai muak giler penuh inti.

lipat mcm nepkin baby..tengah, kiri, kanan, gulung,,then plaster dengan telur, or air kosong, or campuran tepung gndum n air.

then goreng.

utk sambal..oleh kerana aku silap paham si fatin tulis cara dia sama macam nk buat sambal..dah terjdi smbal masak merah pulak..rupanya..maksd dia sambal tu macam buat sos..

amek air, rebus cili giling dalam 2-3 sudu,

then letak suku sudu asam jawa, then masukkn gula.

aku guna gula melaka sbb elakkan makan gua putih..biar dia masak, mendidih dan betul2 likat. awas jangan smpai hangit okay.

letak je popia ko dlm tu n tutup api..

nak tau cne sambal tu dah likat ke belum, bila dh menggelegak, tinggl buih je, bila angkat senduk cairan dia cam likat..itu mse sesuai utk tutp api.

pastikan jumlah gula tak sikit sbb dia takkan likat. aku letak dlm 3-4 sudu makan gula melaka jugak.



Final version popia aku..huhu

selamat mencuba kengkawan sekalian..haha :-)