Sunday, October 23, 2016

Rak atas mesin

Hai,

rini aku buat kerja cam laki sikit..pasang2 rak ni..bukan bidang la..tapi mcm best jugak mencuba..guna la sikit otak aku ni nak pikir tengok tiang2 bagai..

mula cam was was..bole ke psg ek..lepas tu..alah..kalau x jd..bukak la balik.

aku pon start la smbung ikut arahan dia bg..but then, x betul rupanya..so time ni la aku kira balik bape engsel provided and all..

then aku berjaya la psg..tapi dah lebih banyak tiang pulak..then ad beberpa engsel x guna..aku pelik..

aku pun try test n error..pikir cane la nak attach benda ni..

alhmdulillah..dpt hidaya agaknya..berjaya la aku pasang..dengan bntuan penukul besi la ape lagi..mane ad kudrat nak ketuk2 ngan tangan..

'walla..siap alhamdulillah'

moral of the story, pedulikan rasa tak boleh buat dalam diri tu..cuba dulu..once u stuck, re think and do it again..

tak ada istilah kegagalan dlm dunia ni..tapi berlainan rupa bentuk kejayaan..what a wonderful world :-)

Nampk je simple..tp time nak buat mmg mak aii..hehe

Diet Sihat- Oat masak ayam halia

Assalamualaikum,,

Sku nak share skit pasal Oat, aku tak suka oat tapi aku suka tengok orang makan oat..haha

biasakan kalau resepi oat mesti sama ada manis, letak susu, or masam, letak yogurt n buah buahan.

tapi skrg aku nak share resepi dri buku yang aku beli, Oat masak ayam halia

Sedap n tak muak

bahan2
3 sudu raw oat (aku rase oat segera pon bole cuma rase maybe lain la kot)
1 bhg dada (7-8 hirisan ayam)
karet skit
bwg putih dua ulas hiris
bwg besar
halia skit
garam secukup rase

tu je..mula2 ko hiris bawang, bwg putih, halia. 

panaskan periuk, msk dging ayam, campak la bahan2 hiris tu..masukkna karet, dh gelegak, masukkn oat..msk dlm 7-8 minit smpai oat lembut. td aku rendam kejap oat tu..sebelum mula msk..kot2 la dia keras ke sbb raw. (unprocess oat). masukkn garam skit.

dah msk, sebijik mcm rase mkn bubur nasi baby.

orait la..dri manis2 ni..huhu nak pedas letak la cili padi, lada sulah ke, lada hitam ke, ikut suka korang..kan kita yang nak makan..hehe

selamat mencuba!
Oat masak halia

popia sambal..popia sambal

Assalamualaikum,

semalam aku ad buat popia sambal..sebenarnya lama dah survey blog fatin liyana cara nak buat popia ni. last2 semalam baru jd kenyataan.

Style aku, lagi simple lagi better..bahan asal ada..buh mane ko suke..hahaha

main ingredient i guess sengkuang la..n banwang..the rest ikut suke ko

yang aku buat

1/2 sengkuang (baki ritu)
bawang besar sebijik
hirisan daging kambing (baki stik)
karet (baki msk x habis suku lagi)
bawang putih 2-3 bji
garam

okay..tu je..then kerat sume tu bagi macam batang mancis tapi jgn le kurus betul2 macam batang mancis..

tulis bawang merah, bawang putih, karet

dah lembut masuk dging.

then last bila dging dh sikit empuk masukkn sengkuang

kacau kacau..blablabla..siap la.. ops..lpe, letak la garam secukup rasa.

after dh siap inti tu..ko bubuh je dalam kulit popia yg telah dikeluarkn dri peti ais selama 30 mint - 1 jam..pastikan kulit popia tu dh x frezz . jgn dedahkan pada angin nnti dia kering.

then letak la inti dlm popia tu..jgn banyak sgt..mcm aku buat first time..smpai muak giler penuh inti.

lipat mcm nepkin baby..tengah, kiri, kanan, gulung,,then plaster dengan telur, or air kosong, or campuran tepung gndum n air.

then goreng.

utk sambal..oleh kerana aku silap paham si fatin tulis cara dia sama macam nk buat sambal..dah terjdi smbal masak merah pulak..rupanya..maksd dia sambal tu macam buat sos..

amek air, rebus cili giling dalam 2-3 sudu,

then letak suku sudu asam jawa, then masukkn gula.

aku guna gula melaka sbb elakkan makan gua putih..biar dia masak, mendidih dan betul2 likat. awas jangan smpai hangit okay.

letak je popia ko dlm tu n tutup api..

nak tau cne sambal tu dah likat ke belum, bila dh menggelegak, tinggl buih je, bila angkat senduk cairan dia cam likat..itu mse sesuai utk tutp api.

pastikan jumlah gula tak sikit sbb dia takkan likat. aku letak dlm 3-4 sudu makan gula melaka jugak.



Final version popia aku..huhu

selamat mencuba kengkawan sekalian..haha :-)