Sunday, May 20, 2012

Perjuangan Islam

Bismillahirrahmanirrahim,
Hari nie, sy nak tulis bahasa melayu je..sebab sy masih berada di tanah airku Malaysia yang suatu hari nanti sy harap akan menjadi sebuah daulah Islamiayh bukan pada nama tapi secara keseluruhanya.
Tujuan tulis nie, nothing than just want to share ap yang baru je sy bace last week. Its about perjuangan la..
Senang citer mcm nie.. Dulu time sekolah, sy ad jugak la blajar fasal perjuangan tok janggut, abdul rahman limbong..dan ape yg sy pernah tau, Tok janggut tu sampai digantung secara terbalik oleh penjajah just utk buat show kat org ramai bhw inilah akibat daripd menentang penjajah..Time tu sy agak tersentuh..betullah perjuangan itu gerun dan mengerikan,hebat dan dahsyat menggerunkan hati..(actually nie lirik lagu)
So, after that, sy suka nak nyanyi lagu dan fikir baik lirik tu..dulu penah jugak join perhimpunan, then ap yg sy dapat rase, kezaliman yang berlaku dan berleluasa, ade ke patut pihak polis pegi sembur gas pemedih mata dekat rakyat yang berhimpun secara aman? for those yg tak pernah turun, don't you ever dare to judhe what actually happen there..bukan nak ckp, sy pon ad gak blaja pasal teknologi..dan ap yg sy lihat..it's about majority of people believe what they see..they easily judge based on the fact from media given all by the ...... government.. hmmmm


Common la..use all your strength to find the truth..jgn bg org senang 2 tipu korang.. be yourself.. the truth will reveal.. believe me..
haha, berbalik pada ap yg sy bace last week..maybe it's not important to you, but maybe it's important for some of you, sy suka kalau ad kengkawan kat luar find out about tragedi memali yang berlaku pada 19 november 1985. jujur dari hati, sy agak lambat utk cuba bukak lipatan sejarah yg pahit ini, sejarah yang mengorbankan 14 syuhada dari kampong memali. and kalau ad rezki, sy memng berhasrat nak kesana melawat tapak berlakunya tragedi itu..
I know, memeng susah nak dpt source yg betol so that you can know the real FACT, the real STORY about..sy bg analogy, your brother kena pukul ngan polis, then saksi kejadian adalah mak you, then kuar paper yang adik you kena pkul sebab dia cuba bunuh polis tu, that's why polis tu pertahan diri then pukul la adik you to..nak percaya paper and tv or based story from your mother? think about it..
ap yg sy bace dr isteri mangsa sendiri, kwn2 yg terlibat..menitiskan air mata keinsafan.. that what we call perjuangan..sy bru tersentak..memng layak utk seorang ustaz yg bercita-cita mati syahid mengecapi impian tu.. based on what he had done before utk ISLAM..Wow... no word to say.. just Allahu Akbar!! Allah loves him more and more..

try la cri buku memoir tragedi MEMALI karangan riduan mhamad nor and C.N Afghani..insya allah, you'll got some spirit to understand what's actually the meaning of Jihad and Perjuangan.
That's all what can i do..nak ajak semua memahami malaysia tercinta..mencintai negara kita yg suatu masa dahulu pesat dengan perkembangan Islam..
Bandingkan la..dengan Malaysia kini..adakah anda suka dan gembira? negara dipenuhi Maksiat? pusat hiburan? kilang arak? casino? lambakan anak luar nikah? rasuah ? murtad?
just think about it, how peacefull mayasia would be with ISLAM..