Saturday, April 14, 2012

Common ladies..Lets together cover Aurah :-)

Assalamualaikum,
Its not me the right person to talk about this, but i thinks, its only i can share with you all ladies.. i thinks as long as i can do, i can read, i can share, its consider as a step for me to make dakwah.. there are some questions that i take from another source..i thinks, he or she..suppose to be it will help for those who are keep asking these regular question and those daie who had a problem to answer these kind of question when they want to do dakwah about hijab and aurah..

Question 1 : Walaupun dedah aurat, diri masih menjaga maruah dan tidak melakukan perkara tak senonoh?
"walaupon nilai orang dari luarannya. Don't judge a book by its cover !"
"Walaupun tidak pakai tudung, Saya tetap masih menjaga Solat dan Menjaga Tingkah Laku"

Jawapan :
Adakah anda mendakwa diri anda mempunyai hati yang suci, Iman yang tinggi dan kononnya ia sudah cukup menjamin maruah diri tanpa perlu menutup aurat? tetapi adakah anda berani menjamin bahawa semua lelaki ajnabi ( Halal berkahwin denganya so wajib tutup aurat contoh : lelaki 2 kat luar selain keluarga la) yang melihat aurat anda mempunyai hati sesuci dan Iman setinggi anda juga?

Syarat pertama
Syarat ke-2
Syarat ke-3


Langsungkah mereka tidak memberi kesan dan tidak membangkitkan nafsu serakah mereka yang berada di hadapan anda?
Jadi, Perlu diberi kefahaman bahawa kewajipan wanita menutup aurat bukanlah semata-mata menjaga maslahat dan maruah pihak wanita itu sendri, tetapi maslahah yang lebih besar ialah menjaga masyarakat yang berada disekeliling agar tidak terfitnah disebabkan budaya mendedahkan aurat.
Betapa banyak kes - kes jenayah rogol dan cabul berpunca daripada wanita sendiri yang mempamerkan tubuh badanya yang terdedah di hadapan khalayak lelaki. maka tutuplah aurat bukan sekadar untuk anda, tetapi juga demi kemaslahatan orang lain di sekeliling. :-)

I thinks that all for today :-)

Wednesday, April 11, 2012

Peranan Ibubapa dalam Pembentukan keluarga Muslim :-)

Assalamualaikum,
Sebenarnya saya nak berdakwah melalui dunia maya tapi saya just insan biase yang still have to learn a lot especially bidang agama la..Hopefully this can be amal jamaie coz everybody kena bekerja untuk islam selagi diberikan umur sebagai pinjaman.
So, Based on tajuk, saya karang mengikut sedikit pembacaan berkaitan keluarga contoh Imam teladan Spanjang Zaman As Syahid Imam Hassan Al Banna.

Nama buku : Cinta di rumah Hasan Al Banna
Penulis : Mohammad Lili Nur Aulia

Kalau Korang mcm tak mnat sngat membaca bole la bace post nie..mane tau nk cri isi utk forum ke? Debat ke? he
Firstly, Imam Hassan Al BAnna adalah seorang tokoh ilmuan serta Murabbi yang terkemuka bkn sahaja di bumi Mesir Malah diseluruh dunia. Beliau bekerja sebagai seoarng guru bahasa Arab dan Juga Pemimpin kepada gerakan Dakwah terkenal Ikhwanul Muslimin..tu je la skit background beliau..
Tak lupa juga, beliau seorang ayah kepada Wafa, Ahmad Saiful Islam, Tsana, Raja', Halah dan Istiyhad.

Pendeknyer. As Syahid Imam nie mempunyai library kat umah yang membolehkan beliau mempelajari seberapa banyak ilmu tambahan selain ilmu Agama seperti Geografi dan matematik supaya anak2 boleh menjadikan bapa mereka sebagai tempat rujukan dalam segala permasalahan.

Diceritakan juga bahawa As Syahid imam seorang yang sangat teliti (Dididik oleh ulama yg juga berkemahiran dalam membaik pulih jam) terhadap penjagaan anak2 sehingga setiap org anak dikhususkan fail rekod kesihatan supaya tiada keciciran maklumat dalam memantau tahap kesihatan anak dari kecil hingga dewasa.

Imam Hassan Al Banna juga sentiasa memberikan wang saku yang lebih sedikit kepada anak2 dan berpesan agar lebihan wang boleh dibeli buku untuk menambahkan pembacaan sekaligus menanam sikap cintakan ilmu pengetahuan secara tidak langsung ke dalam diri mereka. Ini juga mengelakkan rasa sentiasa tidak cukup wang untuk memenuhi kehendak kanak2 yang sememangnya masih mentah dan banyak keinginan ( tak de la smpai nanti nak mencuri sebab nk coklat )

i thinks thats all i can tell you.. :-)

"As long as kita apply cara hidup islam dan jadikan pentarbiyahan dalam keluarga Nabi Muhammad S.A.W sebagai idola, Insya Allah Bahagialah kesudahanya :-) ameen.